Technológia

A bortartályok, szennyvíztartályok és esővíztartályok, továbbá a medencék gyártásához használt polipropilén (PP) és polietilén (PE) anyagában színezhető, hőre lágyuló, színtelen, szagtalan, nem mérgező. A PP szilárdság, merevség, keménység és hőállóság tekintetében jobb, mint az alacsonyabb hőmérsékleti ellenállással rendelkező polietilén.

Ugyanakkor mindkettő tartós, és a vegyszerekkel szemben lényegesen ellenálló, így savak, lúgok, gyúlékony és robbanékony anyagok tárolására is teljes mértékben alkalmas.

A különböző sűrűségű termékeket különféle gyártási módszerekkel lehet előállítani. A műanyagok összehegesztésének célja az, hogy a hegesztendő alkatrészek láncmolekulái úgy kapcsolódjanak össze, hogy homogén anyagú, jó kohéziós kötést hozzanak létre – mintha a termék egy darabból készült volna.

Mindehhez az egymással hegedni képes műanyagok megfelelően előkészített felületeit megfelelő hővel, nyomással vagy mindkettővel meghatározott ideig kell összeszorítani.

Hegesztési módszerek

  • A forrógázos hegesztés során a hegesztendő felületeket hegesztőpálca segítségével forró gázssugárral hevítik fel, így csak a külső rétegeik olvadnak meg. A hegesztési hozaganyag összetétele megegyezik a hegesztendő alapanyaggal.
  • Az extrúderes (forrógázos) hegesztésnél egy  extruder által megömlesztett, a felületekkel azonos összetételű massza kerül a forró levegővel felhevített, hegesztendő felületek közé.
  • Tompahegesztéskor a peremhatárokon kívül a hegesztési felület minden eleme egyenlő hőmennyiséget kap a hőtükörtől, majd a hegesztendő részeket leválasztják róla, egymásnak illesztik, és nyomással egyesítik őket.  
  • A tokos hegesztés csőrendszerek összeszerelésének egyik módja, melynek során az idomok belső, a csöveknek pedig a külső falát melegítik, majd nyomják össze, így a kettő együtt egyetlen szivárgásmentes darabbá alakul.
  • Az elektrofúziós hegesztés során a hegesztőgép által előállított  egyenáram segítségével a hegesztendő cső és az elektrofitting is felforrósodik, és megolvad, a megfelelő hűlési idő után szétválaszthatatlanul összeköti őket egymással.