Úszófedeles bortartály

Bortartály – a minőségi bor titka

Mint sok más ágazatban, a borászatban is egyre jobban kezd terjedni a műanyag használata. A műanyag tartályban tárolt bor nem vesz fel semmilyen idegen szagot, ízt, megőrzi természetességét. Ennek köszönhetően lassabban is öregszik, sokáig élvezhetjük a friss bor ízét.

Bortartályaink mindegyike úszófedeles, ennek lényege, hogy ahogy a tartályban csökken a bor, a fedéllel követni tudjuk a szintsüllyedést. Így mindig légmentesen le tudjuk zárni, a folyadékfelület fölötti légréteg kialakulása nélkül, ezzel elkerülhetjük a bor oxidálódását. Ahogy az úszófedélen lévő tömlőt a hozzá való pumpával nyomás alá helyezzük, a bortartály falához fog feszülni, és így fog teljesen légmentesen zárni. Kisebb bortartályoknál néha vazelinnel oldják meg a légmentes zárást, de mivel ez – még ha kis mértékben is – keveredhet a borral, a legjobb a légtömlős megoldás.

Használja ki Ön is a műanyag úszófedeles bortartályok előnyeit! Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy elkerülje borának minőségromlását!

Milyen a jó bortartály?

A tartály anyagát kikezdheti a benne tárolt bor. Ezért a legfontosabb, hogy olyan bortartály mellett döntsön, amely képes ellenállni az igénybevételnek. Sokan az acéltartályokat javasolják a rozsdamentességre hivatkozva. Félig igazuk is van, hiszen ezek valóban nem rozsdásodnak, a borsav ellenben kikezdheti a tartályt. Ez nemcsak azért problémás, mert így csökken annak élettartama: a kioldott anyagok a bor minőségét is befolyásolhatják. Egy műanyag bortartály esetében nem kell ettől tartania, ugyanis ezek nemcsak rozsdamentesek, de savállóak is. Emiatt jóval tartósabbak is, mint a más anyagokból készült hordók vagy tartályok.

Szintén fontos a bortartály kezelése, illetve az erre fordított idő mértéke. Műanyagtartályok esetében nem szükséges kénezni, a mikroorganizmusok enélkül is kordában tarthatók; a tartály pedig kén nélkül is megőrzi a bor zamatát. További előnyt jelent a műanyag semlegessége, így ugyanis a bor ízét nem befolyásolja a tartály. Meg kell említeni azt is, hogy a műanyag bortartályokban lassabban öregszik a bor, sokkal tovább megőrizheti friss ízét.

Szintén a műanyag bortartály mellett szól az egyszerű tisztíthatóság, amivel rengeteg időt spórolhat. Alacsony önsúlyukból adódóan könnyen mozgathatja a tartályokat, aminek köszönhetően még kényelmesebben dolgozhat velük. Bortartályaink mindenben megfelelnek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet előírásainak, és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel is.


Galéria