Végátemelő szennyvíz tartály

Műanyag szennyvíztartály

Ha az ingatlan nem csatlakozik a csatornahálózathoz, elkerülhetetlen egy szennyvíztartály telepítése vagy egy emésztőgödör kialakítása. A betonból készült emésztők kialakítása kifejezetten munka- és időigényes, ami miatt a költségek is az egekbe szökhetnek. Kényelmesebb és kedvező árú alternatívát jelent a műanyag szennyvíztartály alkalmazása. Számos területen, például nyaralókban, a szennyvízhálózattól elvágott családi házaknál, illetve mezőgazdasági vagy ipari létesítményeknél gyakran használnak szennyvíztartályt.

A szennyvíztartály telepítése

Még mielőtt nekikezdene a telepítésnek, a legfontosabb, hogy megfelelő méretű tartályt válasszon, amely képes kielégíteni a háztartás vagy létesítmény igényeit. Tudnia kell azt is, hogy az érvényben lévő jogszabályok értelmében a 10 m3-nél kisebb szennyvíztartály telepítése nem engedélyköteles. De alapfeltétel, hogy a tartályokat szakszerűen alakítsák ki. Kizárólag szakemberrel végeztesse el a szennyvíztartályhoz tartozó kivitelezési munkákat!

A tartály helyének meghatározása szintén kulcsfontosságú. A szennyvíztartály kerülhet a felszín fölé, illetve alá is. A forma és a kialakítás ennek függvényében változik. Figyelembe kell venni továbbá a környezeti körülményeket, valamint a helyszín adottságait is. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ugyan a szennyvíztartály a rendszer legfontosabb eleme, de helyet kell hagyni a kiegészítő berendezéseknek is, például az átemelő szivattyúnak.

A műanyag szennyvíztartály egyik legnagyobb előnye éppen az egyszerű és gyors telepíthetőség. Ennek köszönhetően a kivitelezési költségek is jóval alacsonyabbak lesznek, mint egy beton vagy vasbeton emésztőgödör esetén. A rozsdának és savas anyagoknak is ellenálló tartályok élettartama meghaladja a már említett emésztőgödrökét.

A telepítés során a környezetvédelmi követelményeket is szem előtt kell tartani. Természetesen minden általunk gyártott szennyvíztartály tökéletesen vízzáró. Az előírásoknak megfelelő kialakítás esetén fel sem merülhet a szivárgás kockázata.


Galéria